Работно време: 08:30 - 18:00 часа
свържете се с нас - 0888 920 856

Как да подбираме джанти

Размер, Тегло, Възможности


Една от най-важните характеристики при покупка е техният размер. Различните автомобили имат и различни спецификации и допустими размери на колелата. Някои от предимствата на това да използваме по-голям размер джанти например е да имаме достъп до по-широко разнообразие от гуми за нашия автомобил.

Друго предимство на по-големите е подобреното управление на автомобила. Скрит недостатък е обаче и по-твърдото шофиране, но много хора всъщност предпочитат именно такова докато са зад волана. Имайте предвид, че по-големите джанти тежат повече и понижават ускорението на автомобила, но осигуряват по-добро сцепление с пътя.

При покупка на можете да изберете и по-леки алуминиеви джанти, които пък могат да намалят разхода ви на горива и да подобрят охлаждането на спирачките при подходящ дизайн.

Видове джанти

Най-масово използваните видове в зависимост от материала са стоманените и алуминиевите джанти. Все повече хора предпочитат алуминиевите като по-добре изглеждащ и по-лек вариант, които спомага за подобряване визията на техния автомобил. Друго предимство е, че тъй като са по-леки не товарят толкова самото окачване. Все пак те са по-скъпия вариант и също имат своите недостатъци спрямо стоманените джанти.

Все пак предимствата на металните джанти са ориентирани в друга посока и когато говорим за по-висока устойчивост на джантата след удар и предотвратяване нейното усукване стоманата надделява по показатели. Още един факт, който е добре да знаете при покупка и подбора е, че по-тежките стоманени осигуряват чрез своето по-високо тегло по-нисък център на тежестта на автомобила.

Цени на джанти

При покупка на нови джанти е важно да регламентирате своя бюджет. Не тръгвайте да купувате, преди да знаете колко пари можете да похарчите, защото рискувате да потънете в колебания и да повишите вероятността да вземете неправилно решение. Направете пазарно проучване сред магазините за джанти и вижте къде ви дават най-ниска цена при равни други условия, но не правете често срещания компромис, наречен балансирана цена. Ако трябва да сме честни, то хората често не си дават сметка, че балансирана цена често значи – боклук е, ама е евтин боклук.

Други фактори

Едно от важните неща, на които ще наблегнем тук е методът на монтиране на самата джанта към вашия автомобил. Изберете джанти с точния брой болтове, които да отговарят на спецификата на вашето МПС, за да осигурите адекватното им монтиране.

Ако не сте запален автомобилист, но имате нужда от нови джанти, то потърсете помощ от специалист в тази област, които може да ви даде обективна препоръка кой е най-добрият вариант специално за вас и вашият автомобил. Можете да ни се обадите още днес, за да ви помогнем да направите най-подходящия избор.